Openingsuren Genk
Maa. - Vrij:
09:00 - 17:30
Zaterdag:
09:00 - 15:30
Zondag:
GESLOTEN
vind antwoorden op vaak gestelde vragen

Vaak gestelde vragen (FAQ)

Mag ik op mijn auto verschillende bandentypes door elkaar monteren?

Banden van een verschillende specificaties, constructie of slijtagegraad kunnen het weggedrag en de stabiliteit aantasten. Voor de beste allround prestaties, wordt aanbevolen om banden van dezelfde maat, constructie (radiaal of niet radiaal) en snelheidsindex te gebruiken.
Als er banden met een verschillende snelheidsindex worden gebruikt op een auto, geven de banden met de laagste snelheidsindex de toegestane snelheid voor de auto aan. Combineer nooit radiaal en diagonaal banden op dezelfde as.

Vraag hiervoor steeds raad aan je bandenhandelaar.

Hoe weet ik dat ik nieuwe banden nodig heb?

Veel banden hebben slijtageindicators in het profiel. Als het profiel zover versleten is dat de indicator een gehele vormt met de profielblokken, is het tijd om de banden te vervangen. Indien uw banden geen dergelijke indicator hebben, kan u dat makkelijk testen met een muntstuk van € 1. Steek de euro in het profiel. Als het gele randje van het stuk boven je profiel uitsteekt, is je band dringen aan vervanging toe.
Een versleten band brengt uw veiligheid op de weg in gevaar.

Uw remweg kan wel tweemaal langer zijn dan bij een volledig profiel en ook de kans op aquaplaning neemt fors toe.
De wettelijke minimale profieldiepte voor alle personenwagenbanden in Europa is 1,6 mm. Voor winterbanden is de minimale profieldiepte 4 mm.
 

Welke banden zijn wettelijk toegelaten op mijn voertuig?

Volgens het Koninklijk Besluit van 15 maart houdende algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen, dient een voertuig uit veiligheidsoverwegingen uitgerust te zijn met de banden waarmee het voertuig werd goedgekeurd.
De toegelaten banden zijn verschillend voor ieder type voertuig en kan u terugvinden op het COC (Europees gelijkvormigheidsattest) van het voertuig, in het Proces Verbaal van Goedkeuring (PVG) - ter beschikking in de keuringsstations - en in het officiële onderhoudsboekje.
Bovendien dienen de banden geplaatst op eenzelfde as identieke kenmerken te vertonen wat betreft afmetingen, snelheidsindex en load-index, merk en type. Voor de snelheidsindex en laadindex is er bovendien een minimum waarde waaraan de band moet voldoen en die afhankelijk is van het type voertuig. Het is belangrijk dat wanneer u nieuwe banden koopt deze voldoen aan bovenstaande voorwaarden.

Hoeveel lucht moet er in mijn banden?

De juiste hoeveelheid lucht is het belangrijkste onderdeel van een autoband. De spanning die op de zijkant vermeld is, is de maximaal toegestane spanning. Het is niet de juiste spanning voor de banden onder uw auto. Gebruik altijd de spanning die is aanbevolen door de autofabrikant. U kunt die vinden in het instructieboekje, op de binnenkant van de deurpost of het portier of de binnenzijde van het brandstoftankklepje.
Controleer de spanning altijd als de banden KOUD zijn: als de auto minder dan een kilometer heeft gereden of een uur na het rijden. Gebruik een degelijke spanningsmeter. Bijv.: Radiaalbanden hebben een kleine bolling in de zijkant als ze de juiste spanning hebben.

Controleer de bandenspanning om de paar weken, voor een langere reis of als u met een zware lading gaat rijden. Vergeet ook het reservewiel niet. 

Waarom zijn goede banden zo belangrijk?

Autobanden van goede kwaliteit, in goede conditie zorgen voor:

  •  optimaal remvermogen
  •  maximale grip op de weg, in alle weersomstandigheden (ook bij kou, ijzel, sneeuw, regen) en in bochten
  •  uitstekende afvoer van water, sneeuw en modder
  •  minder afrolgeluid, dus stiller rijden
  •  betere wegligging, dus meer rijcomfort
  •  minder brandstofgebruik, dus goedkoper rijden

Waarom moeten banden uitgelijnd worden?

Een voertuig is goed uitgelijnd als alle componenten van de besturing en de wielophanging in goede conditie zijn en de wielen soepel rechtuit draaien.

Een goede uitlijning is nodig voor een gelijkmatige slijtage en een precise besturing. Ongelijkmatige slijtage van banden of veranderingen in het weg- of stuurgedrag van uw auto (naar één kant trekken) kan veroorzaakt worden door verkeerde uitlijning.
Vandaag de dag hebben veel auto's ook achterwielophanging die kan worden uitgelijnd. Het kan zijn dat bij uw auto enkel de voorwielen dienen te worden uitgelijnd, maar ook een uitlijning van alle vier de wielen kan nodig zijn, afhankelijk van de klachten die u heeft. De lage kosten van uitlijning betalen zich ruimschoots terug in een hoge kilometrage, prestaties en comfort.

Bij een eerste montage, of als ze opnieuw worden gemonteerd na een reparatie, dienen uw banden te worden uitgebalanceerd. Zodra u de eerste trillingen of slingeringen voelt dient u zo snel mogelijk naar uw bandenhandelaar te gaan. Goed uitgebalanceerde banden zijn belangrijk voor uw rijcomfort en een lange levensduur van de banden.
Niet uitgebalaceerde banden kunnen trillingen veroorzaken, die resulteren in de vermoeidheid van de bestuurder, voortijdige bandenslijtage en onnodige slijtage van de wielophanging van uw auto.
 

Hoe moet ik mijn banden van positie wisselen?

Regelmatig en juist banden wisselen bevordert de meer gelijkmatige slijtage van alle banden op uw auto. Vier seizoenenbanden moeten gewisseld worden volgens een aangepast X0-patroon.
Dat betekent dat de banden die naar de aangedreven as gaan ook nog eens van links naar rechts worden gewisseld. De banden die van de aangedreven as komen aan dezelfde kant blijven. Deze methode van wisselen bevordert een meer gelijkmatige slijtage van het profiel van alle vier uw banden. Zo gaan uw banden dus langer mee!

Als u een vierwielaangedreven auto hebt, raden we aan om kruislings te wisselen. We bevelen aan om dat elke 10.000 kilometer te doen, eventueel zelfs om de 6.000 kilometer.

Moet ik een afspraak maken?

Tijdens drukke periodes (oktober - december / maart - april) werken wij uitsluitend op afspraak. Gelieve ons telefonisch te contacteren om een afspraak te plannen. We doen steeds ons uiterste best om noodgevallen tussen de vaste planning te helpen. Dit betekent echter dat we u niet steeds onmiddellijk kunnen helpen.

Bedankt voor uw begrip.